sobota 26. března 2016

Sváteční studium mistrů

Člověk nemůže být pořád jenom na ulici a fotit. Občas se člověk musí zastavit doma, odpočinout si a načerpat nové síly a inspiraci. V dnešní době jsme si zvykli všechno hledat na internetu a to včetně fotografické inspirace. Internet a jiné elektronické formy však stále ještě nevytlačily klasické knihy a to včetně těch fotografických. Prohlédnout si fotografie vytištěné na kvalitním papíře je mnohem lepší, než si je prohlížet na monitoru. A tak jsem si i já pořídil zatím čtyři knihy, které bych se zde dovolil stručně charakterizovat, abych případně pomohl s rozhodnutím, kterou koupit. Tedy spíš, kterou koupit první, protože koupit je musíte stejně všechny!


Magnum Contact Sheets (vydavatelství Thames and Hudson, editor Kristen Lubben) – asi nejtěžší kniha ze všech, co mám vůbec doma. Přes 500 stránek, 446 ilustrací a z toho 240 barevných. Kniha ukazuje kontaktní otisky slavných fotografů agentury Magnum. Nesmí chybět jména jako Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Elliott Erwitt, René Burri a mnoho dalších neméně výborných fotografů. Tato kniha je podle mě asi nejzajímavější z těch, co v současnosti vlastním. Umožní Vám totiž nahlédnout do zákulisí slavných fotografií. Z časopisu nebo z jiných knih znáte jen jednu fotografii, ale tady uvidíte i zbylých 35 (může se lišit), ze kterých byl ten slavný snímek vybrán. Pomůže Vám to v hlavě zbourat ten mýtus, že slavní fotografové trefí výborný snímek hned napoprvé. Ke každému kontaktnímu otisku je odstaveček s krátkým textem o fotografovi a okolnostech vzniku snímků. Na kontaktech najdete různé poznámky a značky, kterými si fotografové a editoři označovali, které fotografie vybrat k publikaci. Knihu můžu jednoznačně doporučit, nevýhodou je snad jen celkem vysoká cena, v ČR jsem jí viděl za cca 2100kč, v zahraničí se dá sehnat levněji. Problém je v tom, že kniha je dost těžká a poštovné přijde asi na pěkné peníze. Já svůj výtisk dostal k vánocům od rodiny v Anglii a to, kolik peněz je stálo poštovné do ČR, budu poslouchat ještě pár let.

Elliott Erwitt Snaps (vydavatelství Phaidon) – Elliott Erwitt patří jednoznačně mezi nejznámější fotografy 20. století a vlastně i 21. století, protože stále žije a pokud vím, tak i stále tvoří. V této knize naleznete přes 230 stránek fotografií, doprovodné texty jsou ořezány v zásadě jen na předmluvu. U každé fotografie naleznete pouze dataci a místo, kde byla pořízena. Jedná se o jakýsi průřez tvorbou. Především tedy reportážní a pouliční fotografie, vše v černobílé. Kniha je rozdělená na 9 částí, předmluvu a 8 souborů fotografií. Erwitt je známý především tím, že jeho fotografie mají specifický „smysl pro humor“. Pokud se chcete seznámit s Erwittovým stylem, tak je toho velmi vhodná kniha, zejména pro svůj průřezový charakter.

Vivian Maier Street Photographer (vydavatelství Powerhouse books, editor John Maloof) – Příběh Vivian Maier se alespoň částečně odkryl teprve relativně nedávno. Při aukci majetku ze skladů, které se v USA konají, pokud někdo neplatí poplatky za úložné prostory, se John Maloof stal majitelem mnoha negativů, včetně nevyvolaných filmů a po čase zjistil i od koho fotografie pocházejí. Vivian Maier pracovala jako chůva v Chicagu a New Yourku od 50. let 20. století. A fotografovala, hodně a často. O to zajímavější je, že její fotografie téměř nikdo neviděl. Na veřejnost se dostaly až po její smrti. Nejznámější jsou její fotografie, které pořídila fotoaparátem Rolleiflex (měla jich několik) ve formátu 6x6 a ty jsou publikovány právě v této knize, alespoň tedy tolik kolik se vešlo na cca 120 stránek. Nutno říct, že Vivian Maier měla skutečně talent zachycovat své okolí a zároveň měla velmi dobrou techniku. V dnešní době to můžou fotografie ve čtvercovém formátu působit poněkud neobvykle, ale i tak se z nich můžeme leccos naučit. Úžasná je i technická kvalita fotografií a množsví detailů, které byl film formátu 6x6 schopen zachytit (to mi připomíná, že musím zase vytáhnout Yashicu!). Fotky jsou vytištěny kvalitně a kniha má pod papírovým vnějším přebalem pěknou plátěnou vazbu, což potěší, když vezmu v potaz, že se jedná o jednoznačně nejlevnější knihu z těchto čtyř (cca 800kč).

Scarp Book (Henri Cartier-Bresson, vydavatelství Thames and Hudson) – Kniha má něco přes 250 a je opravdu velká. Černá vazba z imitace kůže se zlatým písmem působí skutečně exkluzivním dojmem. První část knihy obsahuje kromě fotografií i text, který jaksi osvětluje Bressonovu práci. Mnoho fotografií v této knize jsou fotografie, které nikde předtím nepublikoval a případně i původní verze fotografií předtím, než prošly úpravou před publikací. Bez zajímavosti není ani to, jak velkoryse kniha zachází s prostorem na stránkách. Fotografie jsou v ní vytištěné poměrně malé, zejména proto, že kvalita tehdejších negativů nebyla příliš dobrá (většina z fotografií je z období před 2. světovou válkou či krátce po ní), což je zmíněno i v knize. Po pravdě řečeno, knihu jsem kupoval tak trošku naslepo. Nevěděl jsem, co mě v ní čeká, ale zklamán jsem rozhodně nebyl. Poskytne jistý vhled do tvůrčího génia jednoho z největších fotografů 20. století, ale pokud se zajímáte spíše o samotné Bressonovy fotografie, asi zvažte jinou publikaci.

Tolik ke stručné charakteristice čtyř zahraničních publikací, které se dotýkají problematiky fotografie. Doma mám samozřejmě i další knihy a pokud se tento článek bude mým čtenářům líbit, napíšu i o nich – příště například vyberu 4 knihy fotografií českých autorů. Až zase zjistíte, že potřebujete nový lepší fotoaparát, objektiv nebo blesk, radši si kupte knihu! 








Žádné komentáře:

Okomentovat